Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym | |
Zmniejszenie spożycia | Zwiększenie spożycia |
- soli kuchennej <5 g dziennie (2000 mg sodu) - tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających stężenie cholesterolu) - cukru i wyrobów cukierniczych | - warzyw - owoców - niskotłuszczowych produktów mlecznych - produktów zbożowych gruboziarnistych |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Zastosowanie Nordic Walking w rekreacji, rehabilitacji i sporcie
- Rola radioterapii w raku piersi
- Wady postawy u dzieci i młodzieży
- Mózgowe porażenie dziecięce – ewolucja pojęcia
- Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
- Przewlekłe „serce płucne”
- Stany zapalne układu oddechowego
- Zarośnięcie odbytu
- Otoskleroza (otospongioza)
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz