Wybrane produkty spożywcze o dużej zawartości węglowodanów (wg Kunachowicz i wsp. 1998).
Wybrane produkty spożywcze o dużej zawartości węglowodanów (wg Kunachowicz i wsp. 1998) | |
Produkty | Zawartość węglowodanów w g na 100 g |
Cukier | 99,8 |
Glukoza | 99,5 |
Płatki kukurydziane | 83,6 |
Miód | 79,5 |
Ryż | 78,9 |
Kasza manna | 76,7 |
Makaron | 76,1 |
Morele suszone | 72,2 |
Rodzynki | 71,2 |
Płatki owsiane | 69,3 |
Dżem śliwkowy wysokosł. | 62,1 |
Fasola – nasiona suche | 61,6 |
Bułka | 59,4 |
Chleb pszenny | 56,0 |
Czekolada | 54,7 |
Chleb razowy żytni | 51,5 |
Banan | 23,5 |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Zastosowanie Nordic Walking w rekreacji, rehabilitacji i sporcie
- Rola radioterapii w raku piersi
- Wady postawy u dzieci i młodzieży
- Mózgowe porażenie dziecięce – ewolucja pojęcia
- Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
- Przewlekłe „serce płucne”
- Stany zapalne układu oddechowego
- Zarośnięcie odbytu
- Otoskleroza (otospongioza)
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz