Polipeptyd trzustkowy (PP)
Polipeptyd trzustkowy to peptyd produkowany przez komórki typu PP rozproszonego układu hormonalnego przewodu pokarmowego. Komórki PP zlokalizowane są głównie w głowie trzustki. Syntezę peptydu pobudzają składniki pokarmowe.
Kiedy wykonujemy?
1. Różnicowanie chorób trzustki.
2. Podejrzenie obecności nowotworu przewodu pokarmowego produkującego polipetyd trzustkowy.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: poniżej 200 ng/ml.
Uwagi: Uwalnianie peptydu trzustkowego nasila się po przyjęciu posiłku. Polipeptyd trzustkowy zmniejsza wydzielanie trzustkowe, hamuje kurczliwość pęcherzyka żółciowego i pobudza wydzielanie żołądkowe, a także opóźnia opróżnianie żołądka. Wpływa także na produkcję glikogenu przez wątrobę i odgrywa rolę w regulacji motoryki jelit. Przez pobudzenie układu współczulnego, zwiększa wydatek energetyczny.
Aktualizacja: 2017-01-10
Książki
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Potas (K)
- Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (Mean Corpuscular Hemoglobin lub Mean Cell Hemoglobin, MCH)
- S-transferazy glutationu (GST) w moczu
- Wzór odsetkowy białych ciałek krwi (rozmaz krwi obwodowej)
- N-końcowy propeptyd prokolagenu typu I (PINP, ang. procollagen I aminoterminal propetide)
- Średnia objętość krwinki czerwonej (Mean Corpuscular Volume, MCV)
- Transferryna
- Sekretyna
- Prolaktyna
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz