Narząd smaku

Komórki odbierające czucie smaku wchodzą w skład kubków smakowych. Kubki te (około kilka tysięcy) rozmieszczone są w obrębie brodawek językowych.
Człowiek rozróżnia cztery rodzaje smaku: słodki, słony, gorzki, kwaśny. Biologiczne znaczenie smaku polega na ocenie przydatności pokarmu do spożycia, a także na wywołaniu odruchowego pobudzania gruczołów trawiennych do wydzielania soków o odpowiednim składzie.
Nałogowe palenie papierosów oraz picie dużej ilości kawy osłabia wrażliwość narządu smaku.

 

Hasło główne:

Narządy zmysłów

Ilustracje

Język
Język
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL
Rozmieszczenie podstawowych rodzajów smaku
Rozmieszczenie podstawowych rodzajów smaku
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować