Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane witaminy i ich główne źródła w żywności
Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane witaminy i ich główne źródła w żywności | |||
Witaminy | Mężczyźni | Kobiety | Główne źródła w żywności |
Witamina A (µg)* | 900 | 700 | ryby (śledzie, sardynki, tuńczyk), tran, mleko i przetwory mleczne (twaróg), margaryny wzbogacane, jaja, wątroba, marchew, zielone warzywa liściaste, pomidory, brzoskwinie |
Witamina E (mg)** | 10 | 8 | oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy), margaryny wzbogacane, kiełki pszenicy |
Witamina D (µg)** | 15 | 15 | tran, ryby, jaja, grzyby, wątroba |
Witamina C (mg)* | 90 | 75 | czarna porzeczka, truskawki, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, papryka, natka pietruszki, warzywa kapustne (brukselka, kalarepa, brokuły, kalafior), szpinak |
Witamina B1 (mg)* | 1,3 | 1,1 | produkty zbożowe (kasza gryczana, płatki owsiane, kasza krakowska) mięso, wędliny, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), soja, drożdże |
Witamina B2 (mg)* | 1,3 | 1,1 | drożdże, skiełkowane ziarna zbóż, mleko i produkty mleczne, mięso, jaja, ryby, przetwory zbożowe z pełnego ziarna), nasiona roślin strączkowych |
Witamina B6 (mg)* | 1,7 | 1,5 | mięso, ryby, rośliny strączkowe, pełnoziarniste przetwory zbożowe, drożdże, papryka, brukselka, szpinak |
Witamina B12 (µg)* | 2,4 | 2,4 | podroby (wątroba, nerki), ryby, jaja, produkty mleczne |
Kwas foliowy (µg)* | 400 | 400 | wątroba, otręby pszenne, drożdże, szpinak, brukselka, szparagi, kalafior, brokuły, bób, zielony groszek, jaja |
*poziom zalecanego spożycia (RDA), tj. pokrywający zapotrzebowanie 97,5% populacji
**poziom wystarczającego spożycia (AI), tj. pokrywający zapotrzebowanie praktycznie całej populacji
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz