Żywienie dzieci od 1. do 3. roku życia

 

BIAŁKO – 14% dziennego zapotrzebowania energetycznego
Mleko i jego przetwory – do 2. roku życia (włącznie) dozwolone produkty pełnotłuste; od 3. roku życia należy wprowadzać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Mięso, wędliny – chudy drób – bez skóry: indyk, kurczak; czerwone mięso – raz na tydzień: cielęcina, chuda wieprzowina i wołowina. Ryby – podawać dwa razy na tydzień; wykluczyć ryby wędzone. Rośliny strączkowe, tj. fasola, groch, soczewica, soja – dietę wzbogacać o te produkty w 3. roku życia; podawać je w niewielkich ilościach, ze względu na ich właściwości wzdymające; wprowadzanie roślin strączkowych najkorzystniej rozpocząć od wywaru z nasion oraz pureé z zielonego groszku. Jaja – 2-3 sztuki na tydzień.
WĘGLOWODANY – 51% dziennego zapotrzebowania energetycznego
Produkty zbożowe – pieczywo, mąki, kasze, makarony; produkty zbożowe podawane dzieciom powinny być zarówno pełnoziarniste, jak i pochodzić z całkowitego przemiału; wyroby z pełnego ziarna powinny stanowić 50% wszystkich produktów zbożowych uwzględnionych w diecie. Warzywa Owoce Rośliny strączkowe – patrz powyżej.
TŁUSZCZE – 35% (w tym 3% z NNKT) dziennego zapotrzebowania energetycznego
Masło – w niewielkich ilościach. Margaryny „miękkie” Oleje roślinne – do smażenia: olej rzepakowy niskoerukowy, olej z oliwek nierafinowany, olej słonecznikowy; do stosowania „na zimno”, np. do sałatek: olej kukurydziany, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej lniany.
WITAMINY
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K) – masło (w niewielkich ilościach), margaryny „miękkie”, oleje roślinne, mleko i przetwory, mięso, wędliny, ryby, jaja. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B6,B12, PP, B5, H, cholina, kwas foliowy) – warzywa, owoce, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, mleko i jego przetwory.
SKŁADNIKI MINERALNE
Makroelementy (wapń, fosfor, magnez, potas, sód, chlor) – mleko i przetwory mleczne, warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja. Mikroelementy (żelazo, cynk, jod, selen, miedź, fluor) – mleko i przetwory mleczne, warzywa, owoce, produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować