Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane składniki mineralne i ich główne źródła w żywności

Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane składniki mineralne i ich główne źródła w żywności

 

Zapotrzebowanie osób starszych na wybrane składniki mineralne i ich główne źródła w żywności
Składniki mineralne Mężczyźni Kobiety Główne źródła w żywności
Wapń (mg)** 1300 1300 mleko i jego przetwory (mleko, jogurty, sery twarogowe), wędliny, mąka, makaron, pieczywo, ryż, wzbogacane soki owocowe
Magnez (mg)* 420 320 produkty zbożowe (kasza gryczana, ryż brązowy, otręby pszenne, pełnoziarniste pieczywo), rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, kakao
Żelazo (mg)* 10 10 produkty zbożowe, mięso, soja, groch, fasola biała, ryby, ziemniaki
Cynk (mg)* 11 8 fasola, produkty zbożowe (mąka i pieczywo graham), mięso, ryby, jaja
Jod (µg)* 150 150 ryby, mleko, mięso, sól jodowana
Potas (mg)** 4700 4700 groch, warzywa (pomidor, pietruszka natka, papryka, buraki, brukselka, brokuły), orzechy, nasiona słonecznika, owoce, mięso, wędliny, ryby, pieczywo,
Sód (mg)** 1300 (66-75 lat)
1200 (>75 lat)
1300 (66-75 lat)
1200 (>75 lat)
konserwy mięsne i rybne, wędliny, żółte sery, solone paluszki, krakersy i orzechy, przyprawy i kostki rosołowe zawierające glutaminian sodu

*poziom zalecanego spożycia (RDA), tj. pokrywający zapotrzebowanie 97,5% populacji

**poziom wystarczającego spożycia (AI), tj. pokrywający zapotrzebowanie praktycznie całej populacji


Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować