Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z dną moczanową
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z dną moczanową | ||
PRODUKTY | DOZWOLONE | ZABRONIONE |
Pieczywo | pszenne, żytnie jasne, razowe | |
Mąka | pszenna, żytnia, ziemniaczana, pytlowa, razowa | |
Ryż, kasze | wszystkie rodzaje | |
Mleko | w każdej postaci: mleko świeże, w proszku, fermentowane przetwory mleczne | |
Sery | chude, twarogowe | tłuste |
Jajka | całe: białka i żółtka | |
Mięso | w ograniczonych ilościach, chude: cielęcina, wołowina, baranina, jagnięcina, kura, królik | tłuste, podroby: wątroba, nerki, mózg, serca |
Ryby | sandacz, karp, dorsz, pstrąg | sardynki, szproty, śledzie, ryby tłuste |
Wędliny | wszystkie rodzaje wędlin, konserwy | |
Masło, śmietana | w ograniczonych ilościach | |
Ziemniaki | gotowane, pieczone | smażone |
Warzywa | kapusta, kalafior, pomidory, chrzan, marchew, sałata, szczypior, koperek, pietruszka, pory, cebula, buraki, ogórki, rzodkiewka, kalarepa, brukiew, seler | szpinak, szczaw, groszek zielony, fasolka szparagowa |
Owoce | jagodowe, cytrusowe, dynia, jabłka , śliwki, gruszki, morele, brzoskwinie, melony, winogrona, czereśnie, wiśnie, rodzynki | rabarbar |
Suche strączkowe | wszystkie: groch, fasola, soja, bób, soczewica | |
Cukier i słodycze | cukier, miód, dżemy, marmolady, syropy, konfitury | czekolada i słodycze z dodatkiem kakao, kawy lub alkoholu |
Przyprawy | łagodne: koperek, pietruszka, szczypiorek, kwasek cytrynowy, skórka pomarańczowa, sok z cytryny, majeranek, cynamon | ostre: ocet, pieprz, musztarda, papryka, gałka muszkatołowa |
Używki | słaba herbata | prawdziwa kawa, kakao, mocna herbata, alkohol, czekolada |
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz