Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników
Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników | ||
CZYNNIK | INDEKS NIŻSZY | INDEKS WYŻSZY |
Obróbka termiczna | marchewka surowa | marchewka gotowana |
Rozdrobnienie | jabłko | mus jabłkowy |
Stopień dojrzałości | banan dojrzewający | banan bardzo dojrzały |
Dodatek błonnika | sałatka owocowa z otrębami | sałatka owocowa z syropem |
Białko i tłuszcz | kanapka z serem i wędliną | kanapka z dżemem |
Tempo jedzenia | wolne jedzenie | szybkie jedzenie |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Drgawki
- Czego chcę go nauczyć?
- Drżenie mięśniowe
- Przemoc w szkole – nauczyciel-uczeń, cz.2
- Badanie ultrasonograficzne w diagnostyce chorób stawów
- Czy można szczepić dziecko w trakcie leczenia porażenia mózgowego?
- Zmiany podśluzówkowe okolicy podwpustowej
- Pierwsza pomoc – ogólne zasady
- Kleszczowe zapalenie mózgu
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz