Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników
Przykłady produktów wykazujących różne indeksy glikemiczne w zależności od oddziałujących czynników | ||
CZYNNIK | INDEKS NIŻSZY | INDEKS WYŻSZY |
Obróbka termiczna | marchewka surowa | marchewka gotowana |
Rozdrobnienie | jabłko | mus jabłkowy |
Stopień dojrzałości | banan dojrzewający | banan bardzo dojrzały |
Dodatek błonnika | sałatka owocowa z otrębami | sałatka owocowa z syropem |
Białko i tłuszcz | kanapka z serem i wędliną | kanapka z dżemem |
Tempo jedzenia | wolne jedzenie | szybkie jedzenie |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Wszystko ma swój czas. Siadanie i wstawanie a wady postawy.
- Jak wyleczyć przeziębienie?
- Choroby wysypkowe wieku dziecięcego
- Trudne wizyty
- Zakażenie wirusem HPV
- Choroby nerek
- Biegunka podczas stosowania preparatu Yaz – ryzyko utraty działania antykoncepcyjnego
- Czerniak
- Antykoncepja doustna a wymioty – jak właściwie postępować?
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz