Molalność osocza (osmolalność)

Molalność to liczba moli substancji osmotycznie czynnych w 1 kilogramie rozpuszczalnika. Obecność w osoczu substancji osmotycznie czynnych (jony sodu i chloru, azot pozabiałkowy, glukoza) warunkuje ruch wody i jonów przez półprzepuszczalne błony komórkowe, prowadząc do przemieszczenia elektrolitów do wnętrza komórek bądź w przeciwnym kierunku.
Kiedy wykonujemy?
1. U osób nieprzytomnych.
2. Podejrzenie kwasicy ketonowej lub mleczanowej.
3. Zatrucia toksynami i alkoholem.
4. Odwodnienie.
5. Zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.
6. Niewydolność nerek.
Materiał do badania: osocze.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: 280-295 mmol/kg wody.
Uwagi: Zmniejszenie osmolalności najczęściej świadczy o obniżeniu stężenia sodu w organizmie. Wzrost osmolalności wskazuje natomiast na zaburzenia gospodarki węglowodanowej (w cukrzycy) lub funkcji nerek albo – na wzrost stężenia sodu.
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować