Kwas mlekowy

Kwas mlekowy to produkt procesu przemian węglowodanów – glikolizy beztlenowej.
Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie kwasicy mleczanowej – w przebiegu cukrzycy, wstrząsu kardiogennego, septycznego, niewydolności serca, niewydolności oddechowej.
2. Zatrucie alkoholem etylowym, metylowym, tlenkiem węgla, cyjankami, salicylanami.
3. Podejrzenie wrodzonych zaburzeń glukozy.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: poniżej 1,3 mmol/l.
Uwagi: Kwas mlekowy powstaje w wyniku przemian glukozy w mięśniach. W warunkach prawidłowych zostaje rozłożony w wątrobie. Zwiększenie wytwarzania oraz zaburzenia utylizacji kwasu mlekowego obserwuje się w przypadku uszkodzenia narządów bogatokomórkowych lub wskutek niedotlenienia tkanek. Wyróżnia się dwa typy kwasicy mleczanowej: typ A – będący wynikiem niedoboru tlenu (wstrząs, niedokrwistości, upośledzenie utlenowania krwi w płucach, zaburzenia budowy i funkcji hemoglobiny, zaburzenia wentylacji lub dyfuzji, drgawki, wysiłek, hipotermia) oraz typ B wynikający z zatrucia związkami kwaśnymi bądź lekami stosowanymi w leczeniu cukrzycy i zaburzoną utylizacją kwasu mlekowego.
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować