Kwas acetooctowy

Kwas acetooctowy to metabolit powstający w przemianach kwasów tłuszczowych. W przypadku obniżenia stężenia insuliny pojawiają się utrudnienia w utylizacji glukozy w komórkach, co prowadzi do niepełnego spalenia tłuszczu z wytworzeniem ciał ketonowych, w tym kwasu acetooctowego.
Kiedy wykonujemy?
Podejrzenie kwasicy ketonowej w przebiegu cukrzycy, zatrucia alkoholem, w stanach gorączkowych, niedoczynności tarczycy, podczas głodzenia.
Materiał do badania: surowica lub mocz.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej bądź badanie próbki moczu.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma:
– w surowicy – od 0,03 do 0,22 mmol/l (0,3-2,0 mg/dl),
– obecność kwasu acetooctowego w moczu zawsze uznawana jest za patologiczną.
Uwagi: Kwasy tłuszczowe mogą ulec całkowitemu spaleniu jedynie w obecności glukozy. Efektem niepełnego spalenia tłuszczów jest powstanie ciał ketonowych. Kwas acetooctowy to jedna ze składowych ciał ketonowych. Nasilenie jego produkcji występuje w przypadku braku bądź zmniejszenia stężenia insuliny i utrudnionej utylizacji glukozy.
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować