Artykuły

Liczba artykułów: 68.

Węglowodany w żywieniu sportowców

Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....

Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciężarnych

Cukrzyca ciężarnych to nietolerancja węglowodanów (cukrów) o różnym natężeniu, która ujawniła się po raz pierwszy w ciąży lub została w tym okresie rozpoznana....

Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą typu 2

Dieta w leczeniu cukrzycy typu 2 ma na celu uzyskanie optymalnego stężenia glukozy we krwi, prawidłowego profilu lipidowego, a także – odpowiednich wartości ciśnienia tętniczego....

Co pacjent powinien wiedzieć o układzie pokarmowym?

Układ pokarmowy, zwany też układem trawiennym, składa się z przewodu pokarmowego oraz gruczołów, które wydzielają szereg substancji trawiennych lub ułatwiających proces trawienia....

Co to jest indeks glikemiczny?

Spożycie pokarmu zawierającego węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi....

Wymienniki węglowodanowe

W diecie osoby z cukrzycą szczególnie ważna jest ścisła regulacja ilości węglowodanów....

Cukrzyca i sport

Cukrzyca do lat 80. XX w. była przeciwwskazaniem do uprawiania sportu wyczynowego. Obawy przed hipoglikemią sprawiały, że powszechnie zwalniano też dzieci z cukrzycą typu 1 z lekcji wychowania fizycznego. ...

Od czego zależą wartości cukru

Indeks glikemiczny jest często wykorzystywanym pojęciem w przypadku omawiania zasad żywienia w cukrzycy, a zarazem jednym z najważniejszych. Informuje bowiem o tym, jak szybko rośnie stężenie cukru we krwi po zjedzeniu posiłku zawierającego węglowodany. ...

Zasady żywienia sportowców

Odpowiedni trening i właściwe odżywianie są niezwykle ważne w utrzymaniu optymalnej kondycji fizycznej....

Czym jest dieta ketogenna

Dieta ketogenna stanowi uznaną na całym świecie niefarmakologiczną metodę leczenia dzieci chorych na padaczkę lekooporną. Mimo nazwy jest to lek, a nie sposób odżywiania. Trzeba pamiętać, że musi być stosowana pod ścisłym nadzorem lekarza neurologa....

Otyłość

Otyłość sama w sobie nie jest odrębną jednostką chorobową o jednoznacznie określonej przyczynie powstawania i manifestacji....

Próchnica

Próchnica jest chorobą zmineralizowanych, tzw. „twardych”, tkanek zęba, to znaczy szkliwa, zębiny i cementu. Polega na demineralizacji i rozpadzie tych tkanek....

Żywienie osób starszych

Olbrzymi postęp cywilizacyjny, jaki miał miejsce w XX wieku, przyniósł radykalną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania....

Dieta kobiet karmiących piersią

Do karmienia piersią nie trzeba przekonywać chyba żadnej mamy....

Żywienie i dieta w cukrzycy – fakty i mity

Słodycze, sok z grejpfruta, brązowy cukier, cynamon, mało, ale często, dieta niełączenia... Co pomaga, a co szkodzi. Przeczytaj, co o tym sądzą specjaliści....

Dieta w zapobieganiu nadwadze i otyłości

U podstaw rozwoju nadwagi i otyłości leży nieodpowiednia dieta oraz nieprawidłowe nawyki żywieniowe....

Karmienie naturalne – prawda i mit

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz na podstawie doświadczeń wielu pokoleń lekarzy, dietetyków, i co najważniejsze – pokoleń rodziców wiadomo, że optymalne dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia jest karmienie go wyłącznie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia i kontynuowanie tego karmienia przez kolejne sześć miesięcy....

Miód – lek z ula

Miód znany jest i stosowany przez ludzi od tysięcy lat....

Pomarańcze jako źródło fitoskładników

Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....