Zamknij [X]
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES:
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Polityce Prywatności.
logo
Zarejestruj | Przypomnij hasło
Login:
Hasło:

Diety w chorobie

Problemy z jedzeniem w chorobach przewlekłych i ich skutki
Osoby cierpiące na choroby przewlekłe borykają się często z licznymi problemami związanymi...

Błonnik pokarmowy
Pod pojęciem błonnik pokarmowy kryją się polisacharydy nieskrobiowe, które nie są trawione...
mgr Katarzyna Wolnicka

Alergie pokarmowe. Przyczyny, objawy, rozpoznawanie, zapobieganie i leczenie
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa (nadmierna, niewspółmierna do bodźca) reakcja immunologiczna organizmu,...
mgr inż. Iwona Sajór

Najczęściej spotykane alergeny pokarmowe i ich źródła w diecie
Alergenem pokarmowym jest każdy składnik lub składniki pożywienia, wywołujące reakcję...
mgr inż. Iwona Sajór

Alergie pokarmowe. Leczenie cz. I
W leczeniu alergii pokarmowych najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie czynnika wywołującego reakcję...
dr Katarzyna Wolnicka

Alergie pokarmowe. Leczenie cz. II
W leczeniu alergii pokarmowej niezbędne jest stosowanie odpowiedniej diety. Dieta zwana dietą eliminacyjną...
dr Katarzyna Wolnicka

Otyłość
Otyłość to stan nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Otyłość jest...
dr n. med. Piotr Kocełak

Zalecenia dietetyczne w profilaktyce i leczeniu otyłości
Otyłość jest stanem chorobowym charakteryzującym się nagromadzeniem tkanki tłuszczowej. Prowadzi...
dr Katarzyna Wolnicka

Otyłość u dzieci
Jeszcze do niedawna dziecko z nadwagą czy otyłością było dla wielu osób synonimem dobrostanu...
mgr inż. Joanna Wardak

Co to jest indeks glikemiczny?
Spożycie pokarmu zawierającego węglowodany powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi. U zdrowego człowieka...
dr Katarzyna Wolnicka

Co to jest hipercholesterolemia?
Cholesterol jest składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin. Z niego następuje...
dr n. med. Piotr Kocełak

Leczenie hipercholesterolemii
Sposób leczenia hipercholesterolemii zależy od wielkości całkowitego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej....
dr n. med. Piotr Kocełak


Regulamin Blog Rozmowy forumzdrowia.pl Reklama Polityka prywatności Kontakt FAQ Mapa strony Partnerzy Copyright O nas Ustaw jako startową
© 2007-2010 Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Informacje publikowane w serwisie mają charakter edukacyjny i żaden z zamieszczonych materiałów nie zastąpi wizyty u specjalisty. Wydawca oraz autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.
ISSN 2083-7860