Białko całkowite

Białka produkowane są głównie w wątrobie. Spełniają w organizmie wiele funkcji: transportową, odpornościową, enzymatyczną.
Kiedy wykonujemy?
1. Zaburzenia odżywiania (jadłowstręt, niedożywienie osób w wieku podeszłym lub w ciężkim stanie klinicznym, nieprawidłowa dieta).
2. Podejrzenie zaburzeń wchłaniania białka z przewodu pokarmowego.
3. Choroby przewodu pokarmowego i nerek, prowadzące do utraty białka.
4. Podejrzenie choroby wątroby (przy zmniejszeniu liczby komórek wątrobowych występuje zmniejszenie produkcji białek).
5. Obrzęki.
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: 63-79 g/l.
Uwagi: Stężenie białka w surowicy jest wypadkową procesów produkcji białka w wątrobie oraz utraty białek przez nerki i przewód pokarmowy. Dodatkowo na poziom białka wpływa ilość białka dostarczanego w spożywanej diecie (dieta niskobiałkowa może prowadzić do hipoproteinemii – spadku stężenia białka w osoczu). Stężenie białka nie odzwierciedla stężeń poszczególnych frakcji białek, jest badaniem sumarycznym.
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować