Zamknij [X]
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES:
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Polityce Prywatności.
logo
Zarejestruj | Przypomnij hasło
Login:
Hasło:
Wielkość czcionki: A A ADodano: 2010-01-21 

Zgaga

Podziel się
Prof. dr hab. med. Kazimierz Janicki
Fragment publikacji "Domowy poradnik medyczny" pod redakcją Kazimierza Janickiego. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa

Subiektywne odczuwanie piekącego bólu lub pieczenia w jamie ustnej, a zwłaszcza za mostkiem i w tzw. dołku sercowym, promieniującego niekiedy z okolicy wyrostka mieczykowatego mostka (od dołu) do okolicy gardła (ku górze), a nawet do pleców, barków i czasem do szczęk, nazywamy zgagą.

Przyczyną jej powstawania jest zazwyczaj zarzucanie treści żołądkowej do dolnego odcinka przełyku lub treści dwunastniczej do żołądka, a więc tzw. choroba refluksowa. Może też pojawiać się u chorych pozbawionych soku żołądkowego. Jest więc wyrazem motorycznych zaburzeń dolnej części przełyku i zwieracza wpustu lub odźwiernika.

 

Może występować u osób z przepukliną rozworu przełykowego, chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, lub nacieczeniem rozrostowym żołądka (zwłaszcza okolicy przywpustowej), po resekcji żołądka, w chorobach dróg żółciowych, w okresie ciąży, a także jako objaw zaburzeń psychonerwicowych.

 

Odczuwanie zgagi nasilają:

  • napięcie nerwowe,
  • nadużywanie alkoholu,
  • nikotynizm.

 

Przyczyn należy upatrywać także w nadmiernym przepełnieniu żołądka niezbyt dokładnie przeżutym pokarmem z większą ilością płynów.

 

Nadużywanie tytoniu i alkoholu oraz wszelkiego rodzaju napięcia nerwowe, wyczerpanie psychiczne i ogólne zmęczenie mogą nasilać zgagę.

 

Przeciwdziałanie nadmiernej zgadze polega na:

  • regularnym, umiarkowanym odżywianiu się,
  • wypijaniu niewielkiej ilości płynów obojętnych (np. wody letniej przegotowanej) na czczo lub przed jedzeniem,
  • wypijaniu w czasie odczuwania zgagi szklanki letniego mleka lub roztworu 1-2 łyżeczek do herbaty sody oczyszczonej, w letniej, przegotowanej wodzie,
  • zażywaniu w momentach szczególnie dokuczliwych po 1/2 do 1 całej łyżki stołowej preparatu Gelatum Aluminii phosphorici lub Alugastrin,
  • podaniu - w przypadku przeciążenia żołądka pokarmami - preparatów usprawniających proces trawienia, jak napar z liści mięty (Folium Menthae pip.) lub ziela dziurawca (Herba Hyperici) oraz 1-3 tabletki Pancreatinum albo Neo-Pancreatinum.





wstecz strona główna drukuj przeslij znajomemu zadaj pytanie
Regulamin Blog Rozmowy forumzdrowia.pl Reklama Polityka prywatności Kontakt FAQ Mapa strony Partnerzy Copyright O nas Ustaw jako startową
© 2007-2010 Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Informacje publikowane w serwisie mają charakter edukacyjny i żaden z zamieszczonych materiałów nie zastąpi wizyty u specjalisty. Wydawca oraz autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.
ISSN 2083-7860