Zamknij [X]
INFORMACJA DOTYCZĄCA POLITYKI PLIKÓW COOKIES:
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Polityce Prywatności.
logo
Zarejestruj | Przypomnij hasło
Login:
Hasło:
Wielkość czcionki: A A ADodano: 2011-10-05 

Problemy z jedzeniem w chorobach przewlekłych i ich skutki

Podziel się

nutri5Osoby cierpiące na choroby przewlekłe borykają się często z licznymi problemami związanymi z jedzeniem. W ich przypadku są one szczególnie niebezpieczne, ponieważ występują chronicznie (trwają przez długi czas) i mogą nieść bardzo poważne konsekwencje. Warto zatem zdawać sobie sprawę z ich istnienia i skutków.

Brak apetytu
nutri6U pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą przewlekłą (m.in. chorobą Parkinsona, chorobą Alzheimera, mukowiscydozą, depresją, chorobami zapalnymi jelit, stwardnieniem rozsianym) często pojawia się problem braku apetytu. Jego przyczyną może być stres związany z długotrwałym leczeniem, licznymi zabiegami, pobytami w szpitalu, unieruchomieniem w łóżku i łączącym się z tym bardzo złym samopoczuciem i pesymistycznym nastawieniem chorego.

Nudności, zaburzenia odczuwania smaku, wymioty
nutri3Stosowane leczenie i środki farmakologiczne mogą być przyczyną nudności i wymiotów. Chorym na sam widok jedzenia robi się niedobrze. Niekiedy efekt ten potęgują zaburzenia w odczuwaniu smaku oraz podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Skutkiem jest brak apetytu i spożywnaie przez chorego z byt małych ilości pożywienia.

Zaparcia, biegunki
W przewlekłych stanach chorobowych często występują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego – zaparcia i biegunki. Ich wystąpienie mocno obniża komfort życia pacjenta i wpływa negatywnie na jego ogólne samopoczucie. Biegunki często skutkują odwodnieniem organizmu. Rezultatem biegunek i zaparć jest niechęć do jedzenia w obawie przed pogłębieniem problemów.

Problemy z połykaniem
U pacjentów, głównie po udarach i z chorobami neurologicznymi, np. chorobą Parkinsona czy Alzheimera, obserwuje się zaburzenia połykania. Mają oni wrażenie przeszkody w gardle, a przełykanie sprawia im ból. Stan taki mocno ogranicza możliwość spożywania posiłków, a tym samym zapewnienia odpowiedniej podaży składników pokarmowych.

nutro 1Trudności z gryzieniem, suchość w ustach
Osoby przewlekle chore mają często problemy z gryzieniem. Mogą być one wynikiem braków w uzębieniu lub zabiegów w obrębie jamy ustnej. Innym częstym problemem jest uczucie suchości w ustach. Obie te dolegliwości nie sprzyjają spożywaniu odpowiednich ilości pokarmów.



Ograniczona sprawność ruchowa
Często stan chorobowy (np. Niedowład, drżenia rąk) uniemożliwia pacjentom samodzielne przygotowywanie posiłków lub ich spożywanie. Proszenie o pomoc bliskich jest dla wielu pacjentów krępujące.

Niebezpieczne konsekwencje problemów z jedzeniem
nutri4Wszystkie wymienione problemy prowadzą do niedostatecznej podaży energii i składników odżywczych. Zwiększone podczas choroby potrzeby energetyczne pacjenta często nie zostają zaspokojone, czego bezpośrednim skutkiem jest utrata masy ciała, osłabienie i pogorszenie stanu pacjenta. Niedostateczna ilość składników budulcowych nie pozwala na regenerację tkanek oraz powoduje utratę masy mięśniowej, również osłabienie mięśni oddechowych. Przekłada się to bezpośrednio na problemy z poruszaniem, oddychaniem, rehabilitacją. Upośledzona zostaje ponadto praca układu odpornościowego. Organizm staje się bardziej podatny na dodatkowe infekcje i trudniej walczyć mu z już nabytymi. Utrzymujące się osłabienie i apatia chorego obniża jego ogólną jakość życia. Może też wpływać na utrudnienie kontaktu z otoczeniem lub wywoływać frustrację oraz złość, którą pacjent przelewać będzie na opiekuna.

 

Nutridrink odżywia w chorobie

nutro 1

 

Z powyższych przyczyn tak ważne zarówno dla pacjenta, jak i opiekuna jest rozwiązanie lub minimalizowanie problemów związanych z jedzeniem. Tylko osoba właściwie odżywiona jest w stanie skutecznie walczyć z chorobą. Pomocą dla pacjentów i opiekunów jest Nutridrink. Jego wyjątkowa, skoncentrowana formuła sprawia, że w małej objętości dostarcza dużą ilość energii i składników odżywczych tak potrzebnych choremu.

 

Dowiedz się więcej

 

Artykuł sponsorowany

Źródło: http://nutridrink.pl/przewleklechorzy/index.php?page=up_pytanie1






wstecz strona główna drukuj przeslij znajomemu zadaj pytanie
Regulamin Blog Rozmowy forumzdrowia.pl Reklama Polityka prywatności Kontakt FAQ Mapa strony Partnerzy Copyright O nas Ustaw jako startową
© 2007-2010 Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Informacje publikowane w serwisie mają charakter edukacyjny i żaden z zamieszczonych materiałów nie zastąpi wizyty u specjalisty. Wydawca oraz autorzy nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.
ISSN 2083-7860