Żołądek – budowa i funkcje

Żołądek stanowi najszerszą część przewodu pokarmowego o workowatym kształcie.
Jego wielkość jest bardzo zmienna, a pojemność waha się od 1000 do 3000 ml.
Gruczoły żołądka wydzielają śluz i sok żołądkowy zawierający enzymypepsynę, katepsynę i podpuszczkę oraz kwas solny. Przy udziale enzymów odbywa się w żołądku trawienie białek. Początkowo kontynuowane jest także trawienie cukrów, rozpoczęte w jamie ustnej.
Komórki okładzinowe żołądka — oprócz kwasu solnego — wydzielają tzw. czynnik wewnętrzny Castle'a, który wiąże się z witaminą B12 i umożliwia jej wchłanianie w jelicie krętym.

 

Hasło głowne:

Układ pokarmowy

Ilustracje

Żołądek
Żołądek
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować