Produkty spożywcze wskazane i przeciwwskazane dla chorych z postacią zaparciową IBS.

Produkty spożywcze wskazane i przeciwwskazane dla chorych z postacią zaparciową IBS.

 

Produkty spożywcze wskazane i przeciwwskazane dla chorych z postacią zaparciową IBS
Produkty Wskazane Przeciwwskazane
zbożowe pieczywo razowe (ciemne), z dodatkiem otrąb i ziaren, pumpernikiel, otręby pszenne, mesli, makaron razowy, płatki owsiane, kiełki pszeniczne, kasza: gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak chleb pszenny (jasny), ryż biały, kasza: manna i kukurydziana
mleczne chude sery białe, kefir, maślanka, jogurt mleko (przy nietolerancji laktozy), pozostałe sery
mięso i wędliny cielęcina, wołowina, kurczak, indyk, królik, chude ryby (sandacz, dorsz) gotowane, chuda szynka, chude wędliny drobiowe tłuste: wieprzowina, baranina, podroby, pasztety, tłuste wędliny
tłuszcze masło, margaryna, oleje majonezy, smalec, słonina
warzywa wszystkie frytki, placki ziemniaczane
owoce wszystkie banany (jeżeli nasilają zaparcia)
słodycze galaretki, kisiele, budynie, powidła, miód, dżem czekolada, torty, kremy, bita śmietana, lody
zupy zupy warzywne, krupniki zupy na tłustych wywarach, zaprawiane śmietaną
napoje łącznie około 2 litrów: woda mineralna niegazowana, kefiry, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, soki owocowe i warzywne mocna kawa i herbata, alkohole, kakao

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować