Produkty glutenowe i bezglutenowe

 

Produkty bezglutenowe Produkty glutenowe

•   amarantus (szarłat)
•   gryka (kasza gryczana)
•   bezglutenowych
•   kukurydza
•   maniok
•   maranta (mąka ararutowa)
•   miłka abisyńska (teff)
•   montina (z trawy ryżowej)
•   owies (tylko certyfikowany
•   proso (kasza jaglana)
•   quinoa
•   ryż biały, brązowy i dziki
•   sago
•   sorgo
•   tapioka
•   przemysłowo oczyszczone z glutenu, certyfikowane produkty bezglutenowe, nawet jeśli powstały ze zbóż glutenowych
•   wszystkie owoce i warzywa
•   jaja
•   mleko i produkty mleczne
•   wszystkie rodzaje mięs, ryb i owoców morza
•   wszystkie przetwory z wymienionych wyżej produktów, o ile nie zostały zanieczyszczone lub zbogacone o gluten w procesie produkcji
•   jęczmień w tym kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa)
•   pszenica i jej przetwory (np. makarony, chleb)
•   kasze z pszenicy (bulgur, manna, kuskus)
•   dawne odmiany pszenicy: orkisz, płaskurka, samopsza, kamut, durum
•   seitan (mięso z glutenu)
•   żyto
•   pszenżyto
•   wszystkie produkty przetworzone zawierające dodatek wyżej wymienionych produktów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować