Produkty glutenowe i bezglutenowe
Produkty bezglutenowe | Produkty glutenowe |
• amarantus (szarłat) • gryka (kasza gryczana) • bezglutenowych • kukurydza • maniok • maranta (mąka ararutowa) • miłka abisyńska (teff) • montina (z trawy ryżowej) • owies (tylko certyfikowany • proso (kasza jaglana) • quinoa • ryż biały, brązowy i dziki • sago • sorgo • tapioka • przemysłowo oczyszczone z glutenu, certyfikowane produkty bezglutenowe, nawet jeśli powstały ze zbóż glutenowych • wszystkie owoce i warzywa • jaja • mleko i produkty mleczne • wszystkie rodzaje mięs, ryb i owoców morza • wszystkie przetwory z wymienionych wyżej produktów, o ile nie zostały zanieczyszczone lub zbogacone o gluten w procesie produkcji |
• jęczmień w tym kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa) • pszenica i jej przetwory (np. makarony, chleb) • kasze z pszenicy (bulgur, manna, kuskus) • dawne odmiany pszenicy: orkisz, płaskurka, samopsza, kamut, durum • seitan (mięso z glutenu) • żyto • pszenżyto • wszystkie produkty przetworzone zawierające dodatek wyżej wymienionych produktów |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Wszystko ma swój czas. Siadanie i wstawanie a wady postawy.
- Jak wyleczyć przeziębienie?
- Choroby wysypkowe wieku dziecięcego
- Trudne wizyty
- Zakażenie wirusem HPV
- Choroby nerek
- Biegunka podczas stosowania preparatu Yaz – ryzyko utraty działania antykoncepcyjnego
- Czerniak
- Antykoncepja doustna a wymioty – jak właściwie postępować?
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz