Narządy zmysłów

Receptory i narządy zmysłów służą do odbierania bodźców z otoczenia i przekazywania ich do ośrodkowego układu nerwowego.
Bodźce docierające do kory mózgowej są odbierane jako wrażenia — światła, dźwięku, smaku, dotyku itd.
Bodźce dochodzące do narządów zmysłów są odbierane przez nabłonek nerwowy. W niektórych narządach zmysłów odbiera on podniety przy bezpośrednim zetknięciu z ich źródłem (np. smak, powonienie). Natomiast w wyżej zorganizowanych narządach (wzrok, słuch), wymaga dodatkowych urządzeń, które przepuszczają jedynie bodźce działające na ten narząd zmysłowy i we właściwy sposób je przetwarzają.

 

Hasła szczegółowe:

Narząd smaku

Narząd powonienia

Narząd wzroku

Oko

Układ optyczny oka

Metody badania oka

Narząd przedsionkowo-ślimakowy, ucho

Skóra jako narząd zmysłu

Ilustracje

Oko
Oko
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL
Oko w oczodole
Oko w oczodole
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL
Ucho
Ucho, schemat budowy ucha ludzkiego
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL
Rozmieszczenie podstawowych rodzajów smaku
Rozmieszczenie podstawowych rodzajów smaku
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować