Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
Najważniejsze zalecenia żywieniowe dla osób z nadciśnieniem tętniczym | |
Zmniejszenie spożycia | Zwiększenie spożycia |
- soli kuchennej <5 g dziennie (2000 mg sodu) - tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, podwyższających stężenie cholesterolu) - cukru i wyrobów cukierniczych | - warzyw - owoców - niskotłuszczowych produktów mlecznych - produktów zbożowych gruboziarnistych |
Powiązane artykuły
Popularne
Inne
- Wszystko ma swój czas. Siadanie i wstawanie a wady postawy.
- Jak wyleczyć przeziębienie?
- Choroby wysypkowe wieku dziecięcego
- Trudne wizyty
- Zakażenie wirusem HPV
- Choroby nerek
- Biegunka podczas stosowania preparatu Yaz – ryzyko utraty działania antykoncepcyjnego
- Czerniak
- Antykoncepja doustna a wymioty – jak właściwie postępować?
Komentarze (0)
Dodaj swój komentarz