Mocznik, azot mocznikowy (pozabiałkowy), BUN

Mocznik stanowi końcowy produkt przemian białkowych w organizmie. Jego stężenie w surowicy odzwierciedla wielkość podaży białek w diecie oraz tempo ich rozpadu w organizmie (produkcja mocznika odbywa się w wątrobie). Mocznik jest także wskaźnikiem czynności wydalniczej nerek. Jednak jego czułość jest bardzo niska, gdyż wzrostem stężenia mocznika w surowicy skutkuje dopiero spadek przesączania kłębuszkowego o 50%.
Kiedy wykonujemy?
Ocena funkcji wydalniczej nerek (podejrzenie niewydolności nerek).
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Normy: 2,5-6,7 mmol/l (15-40 mg/dl).
Uwagi: W wyniku metabolizmu białek powstaje amoniak, który w wątrobie ulega połączeniu z dwutlenkiem węgla, tworząc mocznik. Bardzo rzadką przyczyną zmniejszenia stężenia mocznika jest zaawansowana niewydolność wątroby.
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować