Jelito cienkie – wydzielanie soków trawiennych

Jelito cienkie ma za zadanie trawienie spożytych i nadtrawionych w żołądku pokarmów oraz wchłanianie produktów powstałych w wyniku trawienia. Fałdy błony śluzowej jelit pokryte są bardzo licznymi kosmkami, a nabłonek okrywający te kosmki ma na swej powierzchni mikrokosmki. Dzięki takiej strukturze wnętrze jelit osiąga olbrzymią powierzchnię, dochodzącą do 200 m2.
Produkty trawienia — w postaci aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów — dostają się do krwi i chłonki, a stąd wędrują do wszystkich komórek ciała, służąc im jako materiał energetyczny i budulcowy. Nie wchłonięte w jelicie cienkim resztki mleczka pokarmowego przechodzą wraz z niestrawionymi cząstkami pokarmu do jelita grubego. Tam zachodzi dalsza resorpcja wydzielonych uprzednio soków oraz wody, a niestrawione resztki formowane są w masy kałowe i wydalane na zewnątrz w ilości około 300 g na dobę. Kał, oprócz niestrawionych resztek pożywienia, zawiera znaczną ilość rozmnożonych w jelicie grubym bakterii oraz pewną ilość złuszczonych nabłonków błony śluzowej i wody, a jego zabarwienie pochodzi od barwników żółciowych.

 

Hasło głowne:

Układ pokarmowy

Ilustracje

Trzewia szyi, klatki piersiowej i jamy brzusznej
Trzewia szyi, klatki piersiowej i jamy brzusznej
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL
Ułożenie trzewi
Ułożenie trzewi
projekt: R. Aleksandrowicz, rys. M. Pinkawa © PZWL

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować