Czy jajka są zdrowe?

Czy zjadanie dziennie od 2 do 4 jajek nie szkodzi zdrowiu? Jakie cenne witaminy zawarte są w jajkach?
Jaja kurze są bardzo dobrym źródłem wysokowartościowego białka w ilości 12,5 g/100g produktu. Skład aminokwasowy białka jaj stanowi tzw. białko wzorcowe. Ponadto jaja bogate są wiele składników odżywczych. Zawierają duże ilości żelaza, fosforu, wapnia. Są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, niacynę. Białko jaj jest wskazane w diecie zwłaszcza dzieci, kobiet w ciąży, sportowców czy rekonwalescentów. Ze względu jednak na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaj (około 313 mg w 100g produktu), osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i w grupie ryzyka miażdżycy powinny ograniczać spożywanie całych jaj.
Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2-3 jaja tygodniowo. Można natomiast spożywać nawet w dużych ilościach samo białko jaj.
Aktualizacja: 2017-01-10
dr Katarzyna Wolnicka, specjalista dietetyk; Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować