Alfa-amylaza, diastaza

Alfa-amylaza to enzym rozkładający wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które następnie są wchłaniane z przewodu pokarmowego (ze skrobi powstaje dwucukier – maltoza dzięki rozbijaniu wiązania alfa-1,4-glikozydowego amylozy). Głównym miejscem wytwarzania alfa-amylazy są gruczoły ślinowe (ślinianki) oraz trzustka, ale także błona śluzowa jelita oraz gruczoły mlekowe. Amylaza wydalana jest przez nerki i przewód pokarmowy.
Kiedy wykonujemy?
1. Podejrzenie ostrego zapalenia trzustki (z powodu nadużywania alkoholu bądź kamicy pęcherzyka żółciowego), przy następujących objawach: silne dolegliwości bólowe ze strony jamy brzusznej z wymiotami i biegunką, po błędzie dietetycznym (obfity posiłek z dużą zwartością tłuszczów, nadużywanie alkoholu).
2. Podejrzenie przewlekłego zapalenia trzustki, a także przy długotrwałych dolegliwościach bólowych przebiegających ze zmniejszeniem masy ciała, biegunkami tłuszczowymi i nadużywaniem alkoholu lub kamicą żółciową.
3. Choroby ślinianek (zapalenie lub nowotwór, prowadzące do zatkania przewodu wyprowadzającego ślinę przy jednoczesnym powiększeniu gruczołu ślinowego).
4. Ostre schorzenia jamy brzusznej (przy podejrzeniu dostania się wydzieliny przewodu pokarmowego do jamy otrzewnowej – perforacja, przedziurawienie żołądka, dwunastnicy lub jelita oraz niedrożność jelita lub zmiany niedokrwienne jelit).
Materiał do badania: surowica.
Przygotowanie do badania: na czczo (co najmniej 8 godzin).
Przebieg badania: jednorazowe pobranie krwi z żyły łokciowej.
Czas oczekiwania na wynik: 1 dzień.
Norma: aktywność 60-160 jednostek.
Uwagi: Istnieją także stany fizjologiczne, przebiegające z podwyższonym stężeniem amylazy (makroamylazemia – w osoczu znajdują się duże cząstki amylazy, które są powoli wydalane przez nerki).
Aktualizacja: 2017-01-10

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować