Alergie pokarmowe. Leczenie cz. I

W leczeniu alergii pokarmowych najważniejsze jest prawidłowe rozpoznanie czynnika wywołującego reakcję alergiczną, a następnie jego wyeliminowanie. W identyfikacji składnika bądź składników pokarmowych napotykamy często na trudności – szczególnie, gdy reakcja alergiczna dotyczy wielu produktów.
Dietami najczęściej stosowanymi w celu identyfikacji alergenu pokarmowego bądź alergenów pokarmowych są: dieta testująca i dieta eliminacyjna.
Dieta eliminacyjna, stosowana w celach diagnostycznych, polega na wyłączeniu z jadłospisu osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o powodowanie alergii. Produkty bądź ich grupę eliminuje się na okres 7-10 dni. W trakcie ich odstawiania należy prowadzić dokładną obserwację objawów. Jeżeli stwierdza się poprawę, oznacza to, że dany produkt bądź grupa stanowi źródło alergenów. Natomiast, jeśli nie obserwuje się poprawy, to znaczy, że za alergię odpowiadają inne produkty niż te w danym momencie wyłączone z diety i wskazane jest przywrócenie poprzednio wyłączonej grupy produktów i wyeliminowanie kolejnej.
Określono 12 grup produktów, które powinny być kolejno eliminowane z diety w celach diagnostycznych.
– grupa I – słodycze, czarna herbata, kawa, napoje alkoholowe,
– grupa II – produkty spożywcze zawierające środki konserwujące,
– grupa III – przyprawy,
– grupa IV – orzechy,
– grupa V – owoce,
– grupa VI – nasiona roślin strączkowych oraz orzechy laskowe i produkty je zawierające,
– grupa VII – ryby i owoce morza,
– grupa VIII – mleko krowie i produkty je zawierające,
– grupa IX – jaja kurze i produkty je zawierające,
– grupa X – mięso i wędliny,
– grupa XI – produkty zbożowe,
– grupa XII – ziemniaki, ryż i produkty je zawierające.
Dieta testująca polega ona na stopniowym wprowadzaniu do jadłospisu badanego pacjenta poszczególnych produktów spożywczych. Dieta testująca może być prowadzona tylko pod nadzorem lekarza, a najlepiej w szpitalu, gdyż w pierwszej fazie jest restrykcyjna, a dołączenie każdego nowego produktu wiąże się z ryzykiem poważnych reakcji alergicznych – wstrząsu anafilaktycznego czy groźnego dla życia ataku astmy. Pierwszy etap diety testującej ma służyć wyciszeniu objawów alergii. Przez kilka dni dieta ma charakter rygorystyczny i powinna składać się z ryżu, ziemniaków, cukru i soli oraz wody mineralnej. Po kilku dniach można stopniowo dołączać mięso wołowe, jagnięcinę, cukinię, ogórki, kapustę pekińską, olej krokoszowy i czarną herbatę. Przez ten okres diety należy obserwować organizm. Jeśli nie występują objawy alergiczne, należy ją kontynuować przez 1-4 tygodnie. W celu uniknięcia wystąpienia niedoborów witamin i składników mineralnych, można w tym okresie stosować odpowiednie suplementy. Kolejne produkty dodaje się do diety stopniowo. Każdy produkt czy grupa produktów powinny być testowane przez cztery dni, podczas których należy prowadzić obserwację reakcji organizmu. Jeśli wystąpi reakcja alergiczna, produkty natychmiast się odstawia i skreśla z jadłospisu pacjenta.
Zaleca się następującą kolejność rozszerzania diety:
I etap: mleko krowie (w stopniowo wzrastającej ilości – od 200 do 500 ml na dzień), produkty z kwaśnego mleka, twaróg, ser (bez serów pleśniowych), czekolada (bez orzechów), napój kakaowy;
II etap: kaszki zbożowe (na wodzie ze szczyptą soli), owsianka, mąka i grysik pszenny, skrobia, chleb i bułki pszenne, makarony (bez dodatku jaj), masło, chleb żytni;
III etap: mięso i jaja kurze, makaron jajeczny;
IV etap: psiankowate (surowe pomidory, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy);
V etap: mięso – wieprzowe, cielęce, wołowe, szynka;
VI etap: ryby, owoce morza;
VII etap: strączkowe (groch, fasola, soczewica, ziarna soi, orzechy laskowe);
VIII etap: owoce (owoce cytrusowe, jabłka, gruszki, banany, truskawki, agrest, maliny wiśnie, śliwki, owoce egzotyczne, orzechy);
IX etap: warzywa (kapusta, szparagi, por, warzywa bulwiaste, warzywa korzeniowe, szpinak, botwina, karczochy).
dr Katarzyna Wolnicka, specjalista dietetyk; Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie (2008-04-02)

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Żeby dodać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować